Frytki robię w beztłuszczowej frytkownicy. Jeden dodatek sprawia, że smakują każdemu
Ze względu na swoją dostępność Air Fryer podbił już wiele kuchni. To proste urządzenie do gotowania bez tłuszczu wyposażone jest w wentylator i grzałkę. Jednym z podstawowych dań, które w nim robimy, są frytki. Poznajcie przepis na frytki z airfryera, który wprowadza jeden wyjątkowy dodatek. Sprawi on, że nawet jeśli ktoś nie jest fanem frytek, to nim zostanie.
Frytki z serem zmieniają wszystko
Frytki traktujemy zwykle, jako dodatek do wszelkich rodzajów dań. Mogą to być kotlety mielone, schabowe, hamburgery lub kurczak. Tutaj wybór jest bardzo duży. Przecież Anglicy jedzą je z rybą, a i nad naszym morzem często serwowane są właśnie w takiej formie. Okazuje się jednak, że same w sobie frytki mogą być smacznym i sycącym daniem. Wystarczy, że dodasz do nich ser i takie połączenie zachwyci każdego. Oczywiście nikt nie zabrania używania mięsnych dodatków, po prostu nie jest to wtedy konieczne.
Jak zrobić frytki z serem z Air Fryer?
Zrobienie tego dania jest dziecinnie proste. Najbardziej pracochłonna część, to obranie ziemniaków i ukształtowanie z nich frytek. Resztę zrobi za nas air fryer. Zwróć jedynie uwagę na to, by frytki były podobnej grubości, wtedy równo się usmażą.
Przepis: Frytki z serem z air fryer
Przepis na obłędnie smaczne i sycące frytki z frytkownicy beztłuszczowej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 682 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 200 g wybranego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówObrane ziemniaki pokrój w paski o szerokości 1 cm, wysusz ręcznikiem papierowym. Całość posyp solą i przyprawami. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
- PieczenieRozgrzej urządzenie do 200 stopni Celsjusza i wrzuć ziemniaki na 15 do 20 minut. Podczas pieczenia sprawdź stopień wysmażenia i potrząśnij koszykiem, aby wszystko wymieszać. Dzięki temu wszystko będzie równomiernie wypieczone.
- Dodawanie seraWybrany ser dodaj w ostatnim etapie pieczenia. Wystarczą 2-3 minuty, chyba, że lubisz mocniej wysmażony wtedy możesz przetrzymać dłużej.
- PodanieCałość wykładamy po zakończeniu pieczenia. Dla ozdoby możesz posypać szczypiorkiem, a jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki polecam papryczki jalapeño. Jako dodatki idealnie sprawdzą się ulubione sosy.
Jakiego sera użyć do frytek z airfryera?
Na to pytanie najłatwiej odpowiedzieć, stwierdzając, że każdy ser jest smaczny, a gdy jest roztopiony, to w szczególności. Zgodzi się z tym każdy fan zapiekanek i pizzy. Możemy dodać różne sery. Oto propozycje:
- Parmezan – dodaje frytkom wyjątkowego, intensywnego smaku i chrupkości.
- Cheddar – doskonale się topi, nadając frytkom kremową konsystencję i wyrazisty smak.
- Mozzarella – topi się w delikatny, ciągnący się sposób, co tworzy przyjemną teksturę.
- Gouda – ma łagodny, lekko orzechowy smak i dobrze się topi. Ale prawda jest taka, że możemy dowolnie eksperymentować, aby osiągnąć ulubiony efekt.